Mantelzorger zijn overkomt je….

Mantelzorger zijn overkomt je, daar kies je niet zomaar voor! Soms gaat het geleidelijk en onverwacht. Het begint vaak met kleine taken die je van een dierbare overneemt: een boodschap halen voor je buurvrouw, het huis bijhouden van je alleenstaande vader of moeder, een telefoontje plegen voor een andere dierbare… het zijn zomaar enkele voorbeelden hoe het kan gaan. Voor je het weet, ben je een jaar verder en heb je nog meer taken uit handen genomen. En het allerbelangrijkste: je doet het met liefde! Soms wordt het zelfs ook een beetje van je verwacht, omdat je altijd zo behulpzaam bent…

Natuurlijk help je jouw dierbare, daar is geen discussie over

Maar wat als er zoveel op je bord komt dat je zelf op je tenen loopt, omdat ook je werkgever bepaalde verwachtingen van je heeft en je dochter/zoon ook weer eens ‘gezellig’ een spelletje met mama/papa wil doen. Dan ineens besef je dat je weinig tot geen tijd overhoudt voor je eigen ontspanning en dat je dagen gevuld zijn met gezin, huishouden, werk en het zorgen voor je dierbare.

Vaak komen we er te laat achter dat het ‘teveel’ is, juist omdat we dit met liefde doen. Het allerbelangrijkste is de juiste balans vinden tussen werk, gezin, huishouden, zorg voor je dierbare en je eigen ontspanning. Het verdelen van de zorgtaken in het netwerk van jouw dierbare is de eerste stap om te zetten, maar dat is niet voor iedereen mogelijk.

                                                

Mantelzorger zijn overkomt je…. 

Je kiest er niet bewust voor, er is geen opleiding voor ‘mantelzorger’ te vinden en vaak kun je niet alvast ervaring opdoen. Kortom: zorg ook goed voor jezelf in deze situatie. Daar heb jij wel de controle over.

Is dit herkenbaar en wil jij ondersteuning bij je zoektocht naar hulp voor je dierbare of ontlasting voor jezelf? Als mantelzorgmakelaar kan ik je hierbij helpen. Er zijn vaak mogelijkheden vanuit de gemeente (WMO en Jeugdwet), soms vanuit de zorgverzekeringswet of via de wet langdurige zorg.

Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Trek dan tijdig aan de bel. Zo nodig bij je huisarts, je werkgever en schakel mijn hulp en ondersteuning in om te zorgen dat je ontlast wordt.  Wij kunnen je allemaal een luisterend oor bieden en hebben begrip voor jouw, vaak ongevraagde, situatie. Samen kunnen we tot (tijdelijke) oplossingen komen om ervoor te zorgen dat je op de been blijft en weer kunt ademhalen.

Zorg dus ook goed voor jezelf want wie gaat de zorg voor jouw dierbare overnemen als jij omvalt? Er zijn soms momenten in je leven dat je even de hulp van anderen nodig hebt om daarna weer verder te gaan.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen in deze moeilijke periode? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

Warme groet ,

Ingeborg Franx

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.