Persoonsgebonden budget (PGB)

Persoonsgebonden budget? Niet 1 2 3 geregeld…

U zit in een situatie waarvoor u zorg of een voorziening nodig heeft. Vanuit de Wmo, Jeugdwet, WLZ of de zorgverzekeringswet. Dan kunt u een persoonsgebonden budget (PGB)  aanvragen. Maar wat houdt een PGB precies in? Het is de tegenhanger van zorgverstrekking in natura (ZIN) dus wanneer kiest u wat?

ZIN of PGB?

Heeft u zorg of ondersteuning nodig dan kunt u kiezen uit zorg in natura (ZIN) of in sommige gevallen een persoonsgebonden budget (PGB). Bij ZIN krijgt u zorg, begeleiding, hulp of voorzieningen die u nodig heeft via een instelling via de gemeente, het zorgkantoor of uw zorgverzekeraar. Denk hierbij aan een instelling voor thuiszorg, centrum voor dagopvang of een leverancier van hulpmiddelen. De gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar bepaalt van wie u zorg ontvangt, waar u de zorg ontvangt en wanneer u deze zorg krijgt. U hoeft zelf niets meer te regelen, omdat de gemeente of het zorgkantoor ook zorgt voor de administratie eromheen. ZIN krijgt u vanuit de Wmo of Wlz.

Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf uw zorg in te kopen omdat u al in gedachten heeft van wie u deze zorg wilt of omdat u dit in eigen beheer wilt houden. Dat noemen we een persoonsgebonden budget (PGB): een geldbedrag waarmee u zelf de juiste zorg kunt inkopen.

Welke soorten PGB zijn er?

Er zijn 4 soorten PGB. Welk PGB u krijgt, hangt af van de zorg die u nodig heeft:

 • PGB vanuit de Jeugdwet, voor zorg aan kinderen tot 18 jaar
 • PGB vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), voor huishoudelijke hulp, begeleiding of dagbesteding
 • PGB vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), voor langdurige zorg thuis
 • PGB vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), voor verzorging en verpleging thuis

U kunt een PGB budget aanvragen bij de betreffende instantie ( zorgverzekeraar, gemeente of zorgkantoor) waarna een gesprek volgt. Hierin moet duidelijk worden waarom u een PGB budget wilt en niet voor ZIN kiest. Ook moet u aantonen dat u het PGB budget zelf kunt beheren ( of uw vertegenwoordiger).

U krijgt een PGB budget

Als u een PGB bedrag heeft gekregen om zorg in te kopen zijn er meerdere stappen te gaan. Ik benoem er hieronder enkele.

 • Welke zorg koopt u in en waar moet u opletten?
 • U sluit zelf de juiste zorgovereenkomsten af met zorgaanbieders
 • Betaalt u informeel of formeel tarief?
 • Gaat u ook een extra eigen bijdrage betalen?
 • Doet u zelf de salarisadministratie of kiest u een vertegenwoordiger (of 2)?
 • Weet u wat het verantwoordingsvrij budget is?
 • Vult u zelf de declaratieformulieren in?

Het voordeel is dat u met een PGB zelf bepaalt waar, wanneer en hoe u geholpen wordt. U koopt zelf voorzieningen in zoals een rolstoel en zo behoudt u de eigen regie. Met een PGB leid je je eigen leven, ondanks je chronische ziekte of beperking. Zoals u ziet komt er heel wat bij kijken om een PGB budget te beheren. Sommigen zien door de bomen het bos niet meer wat begrijpelijk is. Juist omdat u hier niet eerder mee te maken heeft gehad en er veel op u afkomt. Dan is de ondersteuning van de mantelzorgmakelaar van grote waarde.

Wat kan ik als mantelzorgmakelaar voor u betekenen? 

Als mantelzorgmakelaar kan ik u tijdens dit hele traject begeleiden en ondersteunen en naast u staan zodat u ‘het wiel niet zelf hoeft uit te vinden’.  En sommigen onder u hebben geen groot netwerk aan familie, vrienden, kennissen of buren op wie zij kunnen terugvallen en met wie zij kunnen ‘sparren’. Ook voor hen kan ik veel betekenen. U hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Heeft u behoefte aan ondersteuning om de beste zorg te regelen voor uw dierbare? Ik kan u hierin ontlasten. en begeleiden.

Neem vrijblijvend contact met mij op.

 

Met vriendelijke warme groet,

Ingeborg Franx

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.