Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan onze maatschappij. Deze hulp wordt door uw gemeente aangeboden in de vorm van zorg in natura (ZIN) maar u kunt ook een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen zodat u deze zorg zelf kunt inkopen.

Voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning   

Welke voorzieningen biedt uw gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning waarvoor u in aanmerking komt of gewoon gebruik van kunt maken? 

Gemeenten bieden diverse voorzieningen aan:

  • algemene- ( vb. boodschappendienst, maaltijden service); deze service is voor iedere burger uit de gemeente toegankelijk, vaak tegen een kleine vergoeding.
  • maatwerk voorzieningen ( individuele begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp etc):  hier is een indicatie voor nodig. U betaalt bij deze voorzieningen het vaste bedrag van 19,- euro per maand.
  • vervoersvoorzieningen (vb. regio- of rolstoel taxi, rolstoel, auto aanpassing etc.): hier is ook een indicatie voor nodig en u betaalt een bijdrage per rit. 

Wilt u een voorziening aanvragen maar weet u niet waar te beginnen?

Wanneer u gebruik wilt maken van een voorziening kunt u dit bij uw gemeente aangeven en een gesprek aan gaan met bijvoorbeeld het sociale team. Het kan ook zijn dat u een consulente aan huis krijgt die een intake gesprek met u houdt (keukentafelgesprek). U krijgt enkele weken later een verslag met daarin de voorzieningen waarvoor u in aanmerking komt. Daarna is het aan u om dit zelf op te pakken en te regelen.

Hoe kan de mantelzorgmakelaar u helpen?

Wilt u dit hele traject niet alleen doorlopen en heeft u graag iemand naast u staan die ook goed op de hoogte is van alle wet- en regelgeving vanuit de WMO? Of wilt u dat iemand, onafhankelijk van de gemeente, voor u uitzoekt waarvoor u en/of uw dierbare in aanmerking komen? Maar ook als het u allemaal teveel is, kan ik u ondersteunen en met u en de andere professionals meedenken. Eventueel kan ik samen met u de regeltaken uitvoeren of kan deze zo nodig (tijdelijk) uit uw handen nemen.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen?

Heeft u een voorziening nodig via de gemeente en wilt u weten waarvoor u in aanmerking komt? Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het regelen ervan? Neem vrijblijvend contact met mij op. 

Met vriendelijke warme groet,

Ingeborg Franx

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.